Toitumise mõju käitumisele


EKSPERIMENT: LASTE TOIDU JA KÄITUMISE VAHELINE SEOS
Inglise telekanal tegi eksperimendi, et leida seos laste toidu ja käitumise vahel saates "The Food Hospidal".Pidu, kuhu kogunesid 5-9 aastased ja kus pakuti suhkrurikast, kunstlike värvainetega ja säilitusainetega näkse muutis armsad, koostööaldid lapsed halvasti käituvaks ja füüsiliselt agressiivseks.

Peol jagati lapsed 2 gruppi. Esimeses grupis pakuti lastele õunaviile, poganditikke, hummust, võileibu ja joogiks vett. Teise grupi lastele anti toite, mis on tavaks laste pidudel ikka - kommid, kartulikrõpsud, limonaad. Kõik need toidud sisaldasid kunstlikke värvaineid, suhkrutja säilitusaineid. Laste võimet järgida instruktsioone, kontsentreeruda ja mäletada infot mõõdeti kui nad mängisid peol ja nende tegevus salvestati.
Tulemused:
Õel käitumine: Grupis 1 - 0 intsidenti, grupis 2 - 69 intsidenti
Füüsiline agressioon: Grupis 1 - 8 intsidenti, grupis 2 - 63 intsidenti
Hüperaktiivne käitumine: Grupis 1 - 30 intsidenti, Grupis 2 163 intsidenti
KOKKU HALBA KÄITUMIST: Grupis 1 - 120 intsidenti, Grupis 2 - 720 intsidenti

Kuid grupp 1 mängis 48% edukamalt võistlumänge kui grupp 2. Seega ka sooritusvõimes oli väga suur vahe.

Kui lapsi söödetakse ainult töödeldud toiduga, siis on neil raske ennast kontrollida. Rääkimata sellest, et nad saavad karistada kodus ja koolis selle eest, et nad pole võimelised ennast kontrollima. Järgneb ebavajalike retseptiravimite söömine ja saatmine erikooli. Samas kui me toidame last tervislike toitudega, kuid nad ei talu neid toite, siis on tulemus (käitumine, IQ) sama nagu nad sööksid ebatervislikult.


SUHKUR JA SUHKRUASENDAJAD
Kõige rohkem mõjutab uue põlvkonna lapsi suhkur. Neil lastel on loomulik kõrge energiatase ja suhkur muudab nad hüperaktiivseks, väsinuks ja keskendumisvõimetuks.Esimese asjana peaks dieedist välja jätma suhkru ja suhkrutooted. Jälgima peaks ka kastmete, ketshupite suhkrusisaldust etiketil. Kuid magusad puuviljad -nii värsked kui kuivatatud on igati sobilikud. (NB! Osad puuviljad võivad põhjustada allergiat)

Suhkruasendajad (nagu aspartam) tunduvad head alternatiivid, et kehakaal ei tõuseks ja samas magusaisu saaks rahuldatud, kuid kehale mõjub suhkruasendaja ikka nagu suhkur ja kõhunääre saab kahjustatud. Nii võib välja areneda teisene diabeet. Hoiduda tuleks kõigest, millel on sildil sõnad "dieet-" "suhkruvaba" või "rasvavaba."Aspartam on tavaliselt lisatud dieet-karastusjookidele, nätsudele, jogurtile, jäätisele, puuviljamahlale. Aspartam tekitab ärevust, peavalusid, depressiooni, ADHD sümptomeid, peapööritust, kontrollimatuid kehatõmblusi, kaalutõusu, sünnidefekte, alzheimeri tõbe, luupust ja vähki.

VEEL ÜKS UURING TOITUMISE MÕJUST ADHD DIAGNOOSIGA LASTE KÄITUMISELE

50 last vanuses 4-8 aastat,ADHD sümptomitega pandi eridieedile, kus lapsed võisid süüa vaid toite, mis ei põhjusta tavaliselt talumatust. Vanemaid instrueeriti ja lapsed võisid süüa riisi, kalkunit, lambaliha, pogandit, lehtsalatit, pirne ja teisi hüpoalleregeenilisi (ei põhjusta allergiat) toite. Eksperimendi lõpus selgus, et enamusel lastest paranes käitumine nii, et ADHD diagnoosiga laste sümptomid olid muutunud keskmisest tasemest mitte-kliiniliseks või kergeks.


TOITUMISE MÕJUST UUE PÕLVKONNA LASTELE
Uue põlvkonna lapsed on tundlikud. Nende keha ei talu töödeldud toitu ja säilitusaineid, eriti suhkrut ja kohvi. Magusad, kunstlike värvainetega joogid, küpsised, pirukad, hamburgerid ja kommid põhjustavad lapse düsfunktsionaalse ja hüperaktiivse käitumise. Kuicoca-colast ja kommidest tekkinud suhkrutase kehas langeb, siis kaob energia, tekivad ärajäämanähud nagu sõltlasel -tujumuutused, jonnihood.

Kuna kana- ja lihatooted sisaldavad hormoone, antbiootikume ja säilitusaineid, siis tihti ei talu lapse organism ka lihatooteid ilma füüsilise või vaimse häiriva sümptomita. Samuti võib lapsel olla teravilja ja piimatoodete talumatus, mis väljendub ekseemidena, seedimisprobleemidena, kõrva-kurgu-nina haigustena.

Kas teie ise suudaksite rahulikult keskenduda õppetööle kui kõhus on gaasid, kõht valutab, nina on kinni, pea on uimane või valutab ja keha on väsinud?
Kahjuks vanemad ei oska seostada lapse terviseprobleeme toitumisega ja toidavad oma lapsi nii nagu on ise harjunud sööma lapsepõlvest peale. Muutuste tegemine toitumises on kõigile raske, sest toitumisharjumused on tugevad. Selleks tuleb uurida, lugeda, uusi retsepte katsetada ja lapsele ei pruugi tervislikud uued toidud maitseda, kuna ka neil on juba välja kujunenud maitse eelistused. Lisaks kujundab meie isusid see, mis toimub meie mikrobioomis.

MIKROBIOOM
Toidu- ja Fermentatsioonitehnoloogia Arenduskeskuse kodulehel: microbiome.ee võib lugeda:

"Mikrobioom on soolestikus elavate mikroorganismide ökosüsteem. Soolestikus elab umbes sama palju mikroorganisme kui on meie endi rakke terves meie kehas, kuid geenide arvu poolest on meie organismi iga inimgeeni kohta 100-1000 mikroorganismi geeni.

Soolestiku mikroorganismidel on oluline roll meie igapäevasel tervise ja heaolu mõjutamisel. Igal liigil on koosluses oma funktsioonid ning vastavalt sellele võib neid tinglikult jagada “kasulikeks” ja “kahjulikeks” bakteriteks.

Mikrobioom on ajas üsna muutuv. Selle koosseisu mõjutavad näiteks vanus, elustiil, ravimid, haigused ja dieet. Õige toitumisega on võimalik toetada oma mikrobioomi “kasulikke” baktereid ja pärssida “kahjulikke” baktereid, et vähendada ebamugavustunnet ja tõsta elukvaliteeti.

Muutused mikrobioomi koostises ja mitmekesisuses on seotud mitmesuguste sagedaselt esinevate autoimmuun- jt haigustega nagu allergiad, ülekaal, seedetrakti haigused (ärritunud soolesündroom), südame- ja veresoonkonna haigused, diabeet, reumatoidartriit jpm."

Toidu- ja Fermentatsioonitehnoloogia Arenduskeskus pakub testimisvõimalusi. Soovitage lapse mikrobioomi testimist lapsevanematele. Väljaheiteproovide analüüs annab ülevaate soole mikroobikooslusest nagu bakterite osakaalud, põletikega seostuvate bakterite liigid/hulk, bifidobakterite ja laktobatsillide hulk ning hinnata valkude ja kiudainete tarbimise tasakaalu.

Standardpakett (169 EUR) annab ülevaate soolebakterite kooslusest, hindab põletikuriski ja senist toitumist, annab soovitused toitumise optimeerimiseks. On välja pakutud ka enne-ja-pärast pakett (analüüsitakse 2x - enne ja pärast toitumise korrigeerimist) ja perepakett (analüüsitakse kuni 4 pereliiget)

Test annab vastused küsimustele:

  • Milliseid baktereid leidub sinu soolekoosluses?
  • Kas sul on probiootilisi baktereid?
  • Kas su soolekooslus viitab põletikule?
  • Kas sa peaksid oma dieeti muutma?
  • Kuidas mõjub toidulisand sinu mikrobioomile?
  • Kas sa tarbid piisavalt erinevaid kiudaineid?
  • Kas sa tarbid õiget tüüpi kiudaineid?
  • Kas sa tarbid liiga palju rasva ja valku?


MAHETOIDUST
Uue põlvkonna lapsed peaksid oma vaimse ja füüsilise tervise säilitamise huvides sööma keemiavaba toitu. Maheköögivilju, mahepuuvilju, antibiootikumideta kasvatatud maheveise liha ja vabapidamisel kanade mune võiks tellida otse eesti mahetalunikult mitte osta poola pestitsiididega kasvatatud kartulit-peeti-õuna Maximast. Kõige parem on muidugi oma aiasaaki süüa. Siis tead täpselt kuidas seda kasvatad ja mis on sinu aiamullas väetiseks.

Mahetoit on veidi kallim kui poetoit, kuid mahetoitu kulub vähem.
Oma kogemuste põhjal võin kinnitada, et mahetoidust saab kõht saab kiiremini täis, täiskõhutunne püsib kauem, mahetoit seedib kergemini-paremini ära, kõht on korras, energiat on rohkem ning uni on parem.

Siin on link kust mahetoitu osta ja koju tellida saab. Jagage seda ka lapsevanematele kui nendega vestlete.

http://www.maheklubi.ee/tarbijale/mahetoidu_muuk/

Tihti diagnoositakse lapsel ADHD, selle asemel et testida lapse toitude taluvust.

Toidud ja ained, mis sagedasti vallandavad keemilised ja psühholoogilised muutused kehas ja põhjustavad käitumishäireid:

PIIMATOOTED
Lapsed, kes ei talu piimatooteid põevad sagedasti külmetushaigusi, kõrvapõletikke ja muutuvad närviliseks, ärrituvaks ja agressiivseks. On leitud, et ADHD diagnoosiga täiskasvanutel ja lastel on valdavalt piimatoodete talumatus. Piima soovitatakse juua just kaltsiumisisalduse pärast, kui kaltsiumi saab ka spinatist, ubadest, rasvasest kalast ja taimsetest piimadest.

MUNAD

PÄHKLID

SOJA JA SOJATOOTED

MAISISAADUSED

MONOSODIUM GLUTAMATE (MSG) lisatakse tööstuslikele toitudele ja kiirtoidule, et maitset rikastada, kuid see põhjustab peavalu ning hüperaktiivsust.

SODIUM BENZONATE on samuti ohtlik säilitusaine ja seda leidub just lastele turustatavates mahlatoodetes.

TRANSRASVAD toodetakse sünteetiliselt. Neid leidub kiirtoidus, praetud toidus, snäkkides, pagaritoodetes. Nad tõstavad südamehaiguste ja infarktiriski, on seotud ärrituvuse ja agressiivsusega.

KUNSTLIKUD TOIDUVÄRVID
Tihti on kunstlikud toiduvärvid peidetud tavatoidu sisse nagu jogurt. Tuleks pakendeid lugeda ja käitumishäirete puhul eriti vältida kollast nr 5, punast nr 40 ja sinist nr 1.

Kunstlikud värvained võivad olla ka hambapastas, shampoonis, kartulikrõpsudes, hommikuhelvestes, pastas, juustus, snäkkides, marineeritud kurkides - igal pool, kus me ei oska neid kartagi. Neid toodetakse põlevkivist ja petrooleumi kõrvalproduktidest. Purdue Ülikooli uuringuga avastati, et juba 35 mg värvainet päevas põhjustab lapsel käitumisprobleeme ja hüperaktiivsust, kuid keskmiselt söövad lapsed seda endale sisse 3-4x rohkem päevas.

GLUTEEN
Gluteeni leidub leivas, hommikuhelvestes, pastatoodetes, küpsistes jne. Ta põhjustab põletikku seedesüsteemis (rikub mikrofloora ja tekitab"lekkiva kõhu" sündroomi). See omakorda viib toitainete puuduseni, tekitab uimasust ja keskendumisraskusi.


OMEGA 3 RASVHAPPED
Et vähendada käitumisprobleeme, peaks laps sööma rasvast kala ja omega 3 rasvade rikkaid toite. Rasvased kalad sisaldavad kasulikke rasvhappeid, mis mõjutavad positiivselt signaalide saatmist aju ja kehaosade vahel. Üks kalaõli tüüpidest - EPA (eicosapentaenoic hape) omab erilist väge tujumuutuste stabiliseerimisel, parandab keskendumist, käitumist ja õppimisvõimet just ADHD diagnoosigalastel. Kui lapsele ei meeldi rasvased kalad nagu makrell, lõhe, siis saab omega 3 rasvhappeidka kreeka pähklitest ja linaseemnetest.

RAUD JA TSINK
Kui lapsel on raua või tsingipuudus, siis see mõjutab lapse käitumist. Kui rauapuudus on alla 2-aastasel lapsel, mil on lapse kiire ajuarengu aeg, siis see võib lõppeda tõsiste tähelepanuhäirete ja tujukõikumistega hilisemas eas. Kui lapse tsingitase organismis on korras, siis vähenevad hüperaktiivsuse, impulsiivsuse ja sotsialiseerumisprobleemid. Tsinki leidub ubades, rohelistes köögiviljades, hernestes, spinatis, merekapsas.


KOKKUVÕTE

Tööstuslikult toodetud valmistoidud ja kiirtoit on seotud laste depressiivsuse, kognitiivse mahajäämuse ja uneprobleemidega.

Kui laps ei söö regulaarselt, ei saa piisavalt komplekssüsivesikuid, Omega rasvhappeid ega rauda, vaid sööb liiga palju rasva või suhkrut, siis ta kogeb tujumuutusi, on väsinud, depressioonis ja see kõik kokku mõjutab lapse käitumist. Sel puhul ei aita lapse korrale kutsumine ja distsiplineerimine tema käitumise muutmiseks, vaid lapse keha vajaduste rahuldamine.

Et vältida laste käitumishäireid, peaks laste taldrikul olema pool puu- ja köögivilju. Toidud peaks olema pigem keedetud ja aurutatud, mitte grillitud ja praetud. Karastusjookide ja pakimahlade asemel peaks jooma toormahla või vett, hommikuti sööma kiirputrude asemel täisteraviljaputru. Tervislikud proteiinid on rohelistes lehtköögiviljades, munades ja pähklites (kui pole allergiat nende vastu)

Paljud vanemad tunnevad ülekoormatuse tunnet mõeldes lapse dieedi muutmisele, kuid nähes positiivseid muutusi leiavad, et pingutus oli väärt ettevõtmist.

Uue põlvkonna lapsed on tundlikud ka keskkonna mõjudele. See mõjutab neid isegi rohkem kui ebatervislik dieet. Seepärast tuleks eriti hoolikalt valida kodukeemia tooteid, kehahooldustooteid ja aidata kehal juba kuhjunud toksiinidest vabaneda. (saun, maksa, neere, lümfipuhastavad taimeteed jne)

Lõpeta ja jätka